Investeringsaftrekposten

Indien je afgelopen jaar hebt geïnvesteerd in je onderneming of van plan bent dit te doen, is het van groot belang om te begrijpen hoe een deel van het investeringsbedrag mag worden afgetrokken van de winst. In deze blog werpen we een gedetailleerde blik op verschillende investeringsaftrekposten die je als ondernemer kunt benutten.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, ook wel bekend als ‘KIA’, is een aftrekpost op de winst, gebaseerd op het geïnvesteerde bedrag in bedrijfsmiddelen gedurende één jaar. Om in 2022 in aanmerking te komen voor de KIA moet je minimaal tussen de €2.401 en €332.994 hebben geïnvesteerd. Let op, de Belastingdienst hanteert als regel dat de investering minimaal €450 moet bedragen. Hieronder vind je de percentages voor de KIA.

  • Tabel Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2022:
    • < €2.400: 0%
    • €2.401 t/m €59.939: 28% van het investeringsbedrag
    • €59.940 t/m €110.998: €16.784
    • €110.999 t/m €332.994: €16.784 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de €110.998
    • €332.994: 0%

Energie-investeringsaftrek

Ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie kunnen recht hebben op de energie-investeringsaftrek. In 2022 mag je 45,5% van het investeringsbedrag aftrekken van de belastbare winst. Hierbij geldt dat een investering op een bedrijfsmiddel minimaal €2.500 moet bedragen en het bedrijfsmiddel niet eerder gebruikt is, conform de energielijst.

Milieu-investeringsaftrek

Voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen bestaat de milieu-investeringsaftrek. Afhankelijk van milieu-effecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel, mag tot 45% van het investeringsbedrag worden afgetrokken van de belastbare winst. De investering moet voldoen aan specifieke voorwaarden om in aanmerking te komen.

Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil)

Met de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil) mag je als ondernemer een investering op elk willekeurig moment afschrijven, echter beperkt tot 75%. Door sneller af te schrijven, verlaag je de belastbare winst en betaal je minder belasting in het jaar van willekeurige afschrijving. Ook hier zijn specifieke voorwaarden van toepassing.

Geen Recht op Investeringsaftrek

Er zijn enkele uitzonderingen waarin je geen recht hebt op investeringsaftrek. Deze omvatten investeringen in personenauto’s (tenzij bestemd voor beroepsvervoer), overbrenging van privé vermogen naar ondernemingsvermogen, verhuur van bedrijfsmiddelen, gebruik in het buitenland, verplichtingen tegenover huishoudensleden en investeringen in specifieke bedrijfsmiddelen zoals woonhuizen, grond, dieren, vaartuigen, effecten, vorderingen, goodwill en publiekrechtelijke vergunningen.

Inzicht in deze verschillende investeringsaftrekposten kan een aanzienlijke impact hebben op jouw financiën. Overweeg daarom professioneel advies in te winnen om de optimale strategie voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Vergelijkbare berichten